Energian säästäminen on tärkeää ja se tarjoaa hyötyjä useasta eri syystä. Säästämällä energiaa voit ensinnäkin säästää rahaa, kasvattaa kiinteistösi arvoa ja suojella ympäristöä, kaikki yksinkertaisia energiaa säästäviä toimenpiteitä käyttämällä. Nämä ovat loistavia etuja, joita voit saada tehokkaalla energian käyttämisellä riippumatta alkuperäisestä motivaatiostasi sen tekemiseksi. Kun otat pieniä askeleita kohti energiatehokasta elämäntyyliä, voit alkaa nauttia kaikista energiatehokkuuden tarjoamista eduista.

On olemassa runsaasti erilaisia keinoja pienentää kotitaloutesi energiankäyttöä. Nämä keinot vaihtelevat yksinkertaisista muutoksista käyttäytymisessä aina laajoihin kotiin kohdistuviin uudistuksiin. Kaksi suurinta motiivia energian säästämiseksi ovat yleisesti halu säästää kulutuslaskuissa ja halu suojella ympäristöä. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimpiä tapoja säästää energiaa ja sähköä kodissasi. Tutustu myös muihin sivuston artikkeleihin, joissa käsitellään esimerkiksi uusiutuvia energiamuotoja ja hukkalämmön hyötykäyttöä.

Muokkaa päivittäisiä tapojasi

Että voit vähentää energian kulutusta kotonasi, sinun ei välttämättä tarvitse rynnätä kauppaan hankkimaan uusia energiatehokkaita tuotteita. Energiaa voi säästää niinkin helposti kuin sammuttamalla valot tai laitteet silloin, kun et tarvitse niitä. Voit myös vähentää runsaasti energiaa kuluttavien laitteiden käyttöä suorittamalla kotitaloustöitä käsin, kuten laittamalla pyykkisi kuivumaan narulle sen sijaan, että kuivattaisit ne kuivurissa, tai pesemällä vähäisen astiamäärän käsin.

Suurimmat potentiaaliset säästöt elintapojen muokkaamisella saat yleensä laskemalla muutaman asteen kotisi lämpötilaa talvella ja käyttämällä vastaavasti vähemmän ilmastointia kesäaikaan. Normaalisti lämmitys- ja ilmastointikustannukset muodostavat noin puolet normaalin kotitalouden sähkölaskusta, joten edellä mainitut vähennykset lämmityksen ja ilmastoinnin käyttämisen ääripäihin ja yleisyyteen tarjoavat yleensä suurimmat säästöt tulevissa laskuissa. Voit käyttää energiamittareita ottaaksesi selville, mitkä laitteet vievät kodissasi eniten sähköä.

Vaihda lamput ja sammuta laitteet

Perinteiset hehkulamput kuluttavat erittäin suuren määrän sähköä ja niitä on vaihdettava huomattavasti useammin kuin nykyisiä energiatehokkaita vaihtoehtoja. Halogeenilamput, CFL-lamput ja LED-lamput kuluttavat 25–80 % vähemmän sähköä ja kestävät jopa 25 kertaa pidempään kuin perinteiset hehkulamput. Vaikka energiatehokkaat lamput ovat kalliimpia ostaa, niiden energiaa säästävä käyttö ja pidempi käyttöikä takaavat, että niiden kustannukset ovat perinteisiä lamppuja pienemmät pitkässä juoksussa.

Vaikka elektroniikkalaitteet olisivat sammutettuna tai valmiustilassa, niiden “haamukuormana” kuluttama sähkön määrä on silti merkittävä energiahukan aiheuttaja. On arvioitu, että kodin elektroniikkatuotteiden kuluttamasta energiasta jopa 75 % aiheutuu silloin, kun laitteet ovat sammutettuina. Tämä voi aiheuttaa satojen eurojen kulut sähkölaskussa vuosittain. Laitteet kannattaa kytkeä virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jolloin sinun on helppo sammuttaa niistä virta kokonaan esimerkiksi kesämökille mennessä.

Päivitä lämmitysjärjestelmäsi

Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmä koostuu lämmityksestä, tuuletuksesta ja ilmastointilaitteistosta. Pelkkä lämmitys on yleensä vastuussa noin puolesta kodin energiantarpeesta. Koska pohjoisessa sijaitsevat asunnot ovat koko vuoden ajan kylmemmässä ilmastossa, niihin kannattaa valita tilanteeseen sopiva lämmitysmuoto, joka ei välttämättä sovellu lämpimämmille alueille. Energiatehokkaisiin lämmitysjärjestelmiin siirtyminen voi säästää lämmityslaskussa jopa satoja euroja vuositasolla. Omakotitaloissa voi käyttää myös varaavia tulisijoja tai maalämpöä.

Nykyään kodeissa ovat yleistyneet erilaiset ilmalämpöpumput ja muut ilmastointijärjestelmät. Yleensä ilmastointi ei kuitenkaan aiheuta niin suurta piikkiä energialaskuihin, vaan sen osuus sähkönkulutuksesta jää noin viiteen prosenttiin vuositasolla. Yleensä ilmastointijärjestelmät ovat integroituja lämmitysjärjestelmään, joten laitteistoa uusittaessa kannattaa vaihtaa sekä lämmitys- että viilennyslaitteisto, että ne toimisivat mahdollisimman tehokkaasti yhdessä. Myös tuuletusjärjestelmän päivittäminen sekä tiivistäminen tarjoavat yleensä säästöjä energian kulutukseen.

Hanki energiatehokkaita laitteita

Yleensä kodin laitteet vievät noin 10–15 % kodin energian kokonaiskulutuksesta. Kun ostat uusia laitteita, sinun kannattaa kiinnittää huomiota kahteen eri numeroon: laitteen alkuperäiseen ostohintaan ja sen vuosittaisiin käyttökuluihin. Vaikka energiatehokkaiden kodinkoneiden ostohinnat ovatkin yleensä korkeampia, niiden käyttökustannukset saattavat olla jopa 25 % edullisempia kuin perinteisillä malleilla. Tarkasta laitteista aina niiden energialuokitus, joka kertoo kuinka paljon laite kuluttaa sähköä normaalissa käytössä.

Pienennä veden lämmittämisen kustannuksia

Veden lämmittäminen on yksi merkittävimmistä tekijöistä energian kokonaiskulutuksessa kotitalouksissa. Sen sijaan, että hankkisit energiatehokkaan lämminvesivaraajan, voit pudottaa veden lämmittämiseen kuluvia kustannuksia yksinkertaisesti kuluttamalla vähemmän kuumaa vettä, alentamalla lämminvesivaraajan termostaatin lämpötilaa tai eristämällä varaajan ja siitä lähtevät vesiputket. Jos harkitset lämminvesivaraajan vaihtamista energiatehokkaampaan malliin, kannattaa tarkistaa, että malli vastaa tarpeitasi. Tankittomat vedenlämmittäjät ovat kyllä energiatehokkaita, mutta ne eivät sovellu suurelle perheelle.

Asenna energiatehokkaat ikkunat

Ikkunat ovat merkittävä hukkaenergian aiheuttaja, sillä ne voivat lisätä jopa 10–25 % lämmityskulujasi. Vähentääksesi lämmönhukkaa ikkunoiden kautta ne kannattaa vaihtaa nykyaikaisempiin monilasisiin malleihin. Ylimääräiset lasikerrokset ikkunoissa voivat pienentää hukkalämmön osuutta 10–20 %. Lämpimämmissä olosuhteissa lämmön siirtyminen ikkunoista sisäänpäin voi osoittautua ongelmaksi. Myös lämpimiin ilmastoihin on tarjolla ikkunoita, jotka heijastavat valoa tehokkaammin pois ja auttavat näin säästämään ilmastointikuluissa.

Tiivistä kotisi vetävät kohdat

Vetävien kohtien tiivistäminen kodistasi on loistava tapa pienentää lämmitys- ja ilmastointikulujasi. Yleisimmät vetopaikat kodissa ovat tuuletusikkunat, ikkunat ja ovet. Ehkäistäksesi tällaisia ilmavuotoja sinun tulee varmistaa, ettei seinien ja tuuletusikkunoiden tai muiden aukkojen välillä ole halkeamia. Vuotoja voi tiivistää tiivistysaineella tai -nauhalla. Nämä ovat edullisia ja helppoja tapoja pienten vuotopaikkojen korjaamiseksi ja maksavat yleensä itsensä takaisin jo muutamassa sähkölaskussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

July 2019
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Tehokas energiankäyttö

Bioenergia Suomessa

Energian tuotannon ympäristövaikutukset

Uusiutumatonta energiaa

Fossiiliset energialähteet